Набув чинності наказ про обов’язкові щеплення від COVID-19

Стосується працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів та закладів освіти.

З 8 листопада 2021 р. набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я від 4.10.2021 р. № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

Про це 5 листопада 2021 р. нагадав заступник міністра охорони здоров’я — головний санітарний лікар Ігор Кузін під час спільного брифінгу із в.о. голови Державної служби України з питань праці Ігорем Дегнерою.

«Відповідно до наказу обов’язковим щепленням проти COVID-19 підлягають працівники: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів та закладів освіти. Зазначу, що працівники вказаних організацій потрапили у цей перелік, у першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та закладів освіти»,  — заявив Ігор Кузін.

Він пояснив, що працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. Водночас інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які перебували з ним в контакті та, додатково, потребує самоізоляції великої кількості колег.

І. Дегнера розповів, як саме має здійснюватися відсторонення невакцинованих співробітників.

«У першу чергу керівник підприємства має поінформувати працівників про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення. Йдеться про відсторонення від роботи без збереження заробітної плати до часу усунення причин, які зумовили відсторонення — тобто отримання щеплення», — наголосив І. Дегнера.

Він пояснив, що керівник підприємства має скласти відповідний акт, якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення.

Головний санітарний лікар наголосив, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я.

Наразі форма довідки про протипоказання перебуває на затвердженні у центральних органах виконавчої влади. І. Кузін підкреслив, що у довідці не буде вказуватися діагноз, а тому керівник може вимагати її цілком законно.

В.о голови Державної служби з питань праці додав, що працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, оскільки вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації.

Нагадаємо, що станом на 3 листопада 85% медичних працівників щеплені  хоча б однією дозою антиковідної вакцини. 66% медиків завершили відповідний курс вакцинації.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.u