Забезпечення киснем: Президент підписав прийнятий Верховною Радою закон

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій» № 1858-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 4 листопада 2021 р.

Про важливість кисню

Для стаціонарного лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою медзаклади мають бути забезпечені джерелами подачі кисню. Це можуть бути кисневі балони, портативні кисневі концентратори, кисневі резервуари для рідкого кисню, а також власні системи генерації кисню з повітря — кисневі станції. Встановлення кисневих станцій є надійним способом забезпечення кисневої незалежності медичних закладів.

Закон, який підписав Президент, передбачає забезпечення опорних лікарень кисневими станціями, що дасть змогу зменшити попит медичних закладів на кисень у балонах і таким чином знизити логістичне навантаження.

Про що закон

Цим документом на 800 млн грн збільшено обсяг бюджетних призначень Міністерства охорони здоров’я України. 650 млн грн передбачено на централізовану закупівлю кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я, 150 млн грн — на субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проєктування та встановлення кисневих станцій.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами president.gov.ua