Бустерам бути: Ляшко пообіцяв, що українців додатково вакцинуватимуть проти COVID

Однак через маленьке охоплення першим щепленням поки в країні рано запроваджувати ревакцинацію чи вводити бустерні протиковідні дози. Про це під час зустрічі з журналістами розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пише ТСН.  За словами очільника МОЗ, щоб перейти на бустери, необхідно вакцинувати щонайменше 70% дорослих. Ляшко повідомив, що в Україні запровадять або бустерні дози, або повторний двудозний курс.

«Чому бустерна? Бо є попереднє бачення, що буде достатньо і бустерної, щоб сформований імунітет захищав більш тривалий термін. Сьогодні, коли ми говоримо, що у нас 35% дорослого населення, принаймні  має одну дозу, говорити про бустерну дозу дуже рано», – сказав він.

Також Ляшко розповів, що ВООЗ і МОЗ закликають запроваджувати бустерні дози, коли вакциновано 70% людей. За його словами, країни, які пішли вже на такий крок, мають 70% прищепленого населення.

Ляшко вважає, якщо зараз вакцинувати 35% вже імунізованих українців, «це не дасть нам можливості дивитися вперед».

Він нагадав, що в країні багато тих, хто не отримав щеплення, велика кількість госпіталізацій, зауваживши, що завдання МОЗ на сьогодні – збільшувати кількість перших доз серед дорослих. Також він припустив, що запровадження бустерних уколів можливо й раніше, аніж буде вакциновано 70 відсотків, але не ля всіх, а для певних груп ризику.

Крім того, очільник МОЗ підкреслив, що наразі зросли темпи вакцинації. Для того, аби вийти до Нового року на 70 вакцинованого населення, такими темпами необхідно вакцинувати п’ять тижнів.