УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Добавки з вітаміном D та омега-3 знижують ризик аутоімунних захворювань

Проспективне рандомізоване дослідження показало, що найкращим способом запобігання аутоімунних захворювань може бути вживання добавки вітаміну D та жирних кислот омега-3, отриманих з риб’ячого жиру, пише видання Medscape.Серед майже 26 тисяч дорослих, які брали участь у рандомізованому дослідженні, призначеному, в першу чергу, для вивчення впливу добавок вітаміну D та омега-3 на рак та серцево-судинні захворювання, 5 років прийому добавок вітаміну D були пов’язані зі зниженням ризику підтверджених аутоімунних захворювань на 22 % та 5 років прийому добавок омега-3 жирних кислот були пов’язані з 18% скороченням підтверджених та ймовірних випадків аутоімунних захворювань. Про це повідомила доктор медицини, магістр охорони здоров’я з лікарні Brigham & Women’s Hospital у Бостоні, Массачусетс Карен Х. Костенбадер.

«Клінічна важливість цих результатів дуже висока, враховуючи, що це нетоксичні добавки, що добре переносяться… Немає інших відомих ефективних методів лікування для зниження захворюваності на аутоімунні захворювання»,– сказала вона.

Карен Костенбадер зауважила, що людям дійсно потрібно приймати добавки протягом тривалого часу, щоб побачити зниження ризику, особливо для вітаміну D, але вони мають біологічний сенс, а аутоімунні захворювання розвиваються повільно, тому прийом сьогодні не знизить ризик.

«Ці добавки мають інші переваги для здоров’я. Очевидно, що риб’ячий жир має протизапальну дію, а вітамін D корисний для профілактики остеопорозу, особливо у пацієнтів, які приймають глюкокортикоїди. Люди, які в іншому здорові та мають сімейний анамнез аутоімунних захворювань, також можуть подумати про прийом цих добавок», – сказала вона.