Визначено правила стажування лікаря за межами місця працевлаштування

Міністерство охорони здоров’я визначило правила професійного медичного стажування лікаря за межами місця працевлаштування для підвищення кваліфікації і зарахування балів безперервного професійного розвитку (БПР).

Подібні стажування мають великий попит серед української спільноти лікарів, оскільки дозволяють набути нових знань і важливих професійних навичок.

Наказом МОЗ від 18.08.2021 р. № 1751 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 липня 1993 р. № 166»  затверджені Положення про професійне медичне стажування за межами закладу, де працює працівник, а також Положення про деякі заходи БПР медичних та фармацевтичних працівників.

Про що документ

Зокрема, встановлюються чіткі правила для програми і бази стажування, його тривалості та оцінювання за його результатами.

Окрім цього, наказ передбачає:

  • осучаснені умови проведення циклів тематичного удосконалення та іспиту за результатами їх завершення;
  • оновлені правила проходження циклів спеціалізації та атестації для отримання або підтвердження звання «лікар-спеціаліст»;
  • порядок навчання на симуляційних тренінгах або тренінгах з опанування практичних навичок.

Паралельно з цим були скасовані застарілі Положення про факультет удосконалення лікарів (провізорів) при  вищих  медичних  і  фармацевтичних навчальних закладах; про підвищення кваліфікації лікарів (провізорів) на курсах інформації і стажування; про державний інститут удосконалення  лікарів (провізорів).

Оновлена правова база дозволить переорієнтувати заклади вищої (післядипломної) освіти на проведення сучасних заходів БПР і забезпечення лікарів якісною освітою на післядипломному рівні.