Пацієнти можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою “Доступі ліки” від розладів психіки і поведінки та епілепсії.

Пацієнти можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою “Доступі ліки” від розладів психіки і поведінки та епілепсії. Йдеться про 57 препаратів для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки (зокрема, посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами).Із них 18 – повністю безоплатні, решта – з доплатою. Наразі відпускають ці препарати 589 аптечних закладів. Це 3 124 місця відпуску ліків по всій країні.
?Як отримати рецепт
Рецепти на лікарські засоби при розладах психіки та поведінки виписують психіатри, на препарати для лікування епілепсії – психіатри та неврологи. Сімейні лікарі рецепти за цими напрямами не виписують.
Виписати рецепт може лікар-психіатр будь-якого медзакладу. Тобто пацієнту, або його законному представнику потрібно звернутися до найближчого медзакладу, де працює психіатр – це може бути багатопрофільна лікарня чи спеціалізований медзаклад. Місце проживання, реєстрації чи лікування пацієнта не має значення. Знайти найближчу лікарню допоможуть оператори контакт-центру 16-77. Для звернення до психіатра направлення не потрібне.
❗В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом.
У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я – він створить електронний рецепт, і його номер та код підтвердження надійде на телефон пацієнту. У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар випише паперовий рецепт, поставивши свій підпис та печатку.
❗Якщо у пацієнта є визначений план лікування і призначений препарат, лікар може виписати рецепт на ліки телефоном.
Аптеки, які відпускають “Доступні ліки” за договором з НСЗУ, приймають і паперові, і електронні рецепти та видають призначені ліки, у разі їх наявності.
Вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом аптекам відшкодовує Національна служба здоров’я України. Пацієнт отримує ліки безоплатно або з невеликою доплатою, залежно від того, який препарат обере із наявних в аптеці, які підлягають реімбурсації.
Ліки пацієнт може отримати у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де виписали рецепт.
?Як знайти аптеку
Зважаючи на ситуацію в країні, не всі аптеки мають можливість відпускати “Доступні ліки”. Шукати аптеку з “Доступними ліками” радимо за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. На другій сторінці дешборду у фільтрах ліворуч у графі “Є відпущені” поставте галочку напроти слова “Так”. Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають “Доступні ліки”.
Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали “Доступні ліки” впродовж останніх семи днів.
Так, за даними дешборду, наразі відпускають “Доступні ліки” 589 аптечних закладів. Це 3 124 місця відпуску ліків по всій країні.
❗Знайти аптеку з Доступними ліками допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
Рекомендуємо попередньо телефонувати до аптеки, щоб уточнити наявність потрібного препарату. Також можна попросити працівників аптеки зарезервувати необхідні ліки для вас.