?Під час війни важливо не забувати про психічне здоров’я. Якщо ви або ваші близькі раніше отримували психіатричну допомогу, але змушені переїхати в інший населений пункт – потурбуйтеся про безперервність лікування. Пацієнт може продовжити отримувати психіатричну допомогу в будь-якому куточку країни.
?Спеціалізована психіатрична допомога – безоплатна і покривається Програмою медичних гарантій як в стаціонарних, так і в амбулаторних умовах. Для цього достатньо звернутися до психіатра. Він призначить необхідне лікування. За потреби лікар направить до закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України на пакет “Стаціонарна психіатрична допомога”. Направлення також може виписати сімейний або лікуючий лікар. Пацієнт може розрахувати на необхідну стаціонарну психіатричну допомогу, навіть не маючи направлення.
?Якщо людина раніше отримувала стаціонарну психіатричну допомогу, але була змушена переїхати – можна продовжити лікуватися в медзакладі іншого регіону України. Направлення для цього не потрібно.
?Пакет “Стаціонарна психіатрична допомога” включає проведення діагностики і лікування, забезпечення ліками з Нацпереліку. Окремо у закладі пацієнта забезпечують ліками, які закуповуються централізовано за програмами МОЗ.
?Всього в Україні 91 медичний заклад надає медичну допомогу за пакетом “Стаціонарна психіатрична допомога”. Найбільше в Дніпропетровській області – 10, Львівській – 6, Івано-Франківській та Волинській – по 5. В більшості регіонів працює по 2-4 заклади, які надають психіатричну допомогу.
?Якщо у пацієнта або пацієнтки немає гострого перебігу хвороби – він або вона можуть отримувати психіатричну допомогу вдома або за місцем свого перебування. Така допомога передбачена пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Загалом в Україні 65 медзакладів мають договір на цей пакет. Найбільше у Дніпропетровській – 7, Львівській та Сумській – по 5, Волинській та Запорізькій – по 4. Направлення на отримання допомоги від команди можна отримати у лікаря-психіатра або у сімейного лікаря.
☎ Щоб дізнатися, де є найближчий медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу, або, де працює мобільна мультидисциплінарна команда, зателефонуйте на 16-77. Це – телефон контакт-центру НСЗУ. Всі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безоплатні.
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст