#Вакцинація

Намагаючись повернути до свого життя максимум рутинних речей, які дозволяють триматися, згадайте про щеплення для своїх дітей. Своєчасна вакцинація дозволить запобігти основним інфекційним хворобам. Тож нагадуємо про календар вакцинації ?
?Згідно з календарем, діти отримують щеплення від 10 небезпечних хвороб:
✅ гепатит В: у першу добу життя, через 2 та 6 місяців;
✅туберкульоз: на 3-5 добу;
✅кір, паротит, краснуха: перша доза у 12 місяців, друга – у 6 років;
✅дифтерія, правець: у 2, 4, 6 та 18 місяців, тоді у 6 років і ревакцинація через кожні 10 років;
✅кашлюк: у 2, 4, 6 та 18 місяців;
✅поліомієліт: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а тоді у 6 та 14 років;
✅гемофільна інфекція: у 2,4 та 12 місяців.
Тут можна побачити сам календар вакцинації і звіритися з ним: https://bit.ly/3DylUlb.
?Перевірте, коли та яке щеплення робили дитині востаннє. Якщо маєте сумніви – зверніться до сімейного лікаря, щоб розібратися з цією важливою інформацією. Також розкажіть лікарю, які з обов’язкових щеплень ваша дитина пропустили, і разом складіть план дій. Якщо маєте форму 063/о (карту профілактичних щеплень) – покажіть лікарю її (https://bit.ly/3z9gXyn).
?Навіть якщо ваша родина була змушена переїхати в інший населений пункт – гарантується доступ до медичної допомоги для переміщених осіб, у тому числі – і планова вакцинація. Потрібно звернутись до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу. Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00. З міркувань безпеки дашборди на сайті НСЗУ наразі відключені.
?А тут можна прочитати рекомендації Міністерство охорони здоров’я України про те, як отримати дані про проведені щеплення біженцям та переселенцям https://bit.ly/3qMjADi.