Понад 400 українських медзакладів розташовані на тимчасово окупованих територіях

Більше ніж 400 українських закладів охорони здоров’я опинилися на тимчасово окупованих росіянами територіях. Ворог вже зруйнував тут 87 об’єктів охорони здоров’я, 84 з яких – на Донеччині, і продовжує нищити медичну інфраструктуру регіону. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

За його словами, Україна продовжує підтримувати медичну систему у тимчасово окупованих регіонах та щомісяця перераховує медзакладам кошти. З початку повномасштабної війни вже перераховано понад 4 мільярди гривень.

«Там наші лікарі, які лікують наших українських пацієнтів. І це наша принципова позиція – завжди підтримувати своїх, де б вони не були. Сьогодні ми маємо зв’язок з більшістю медичних закладів, які знаходяться в окупації. Кожному, з ким такий зв’язок встановлено, щомісяця перераховується 1/12 від обсягу річної суми контракту за Програмою медичних гарантій», – розповів Олексій Яременко.

Заступник міністра додав, що медикам, які працюють на тимчасово окупованих територіях, нараховується українська заробітна плата у розмірі не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500  – для медичної сестри.

На територіях, які перебувають у тимчасовій окупації, медики продовжують лікувати пацієнтів навіть, ризикуючи життям.

Зокрема, лише на Херсонщині з початку війни понад пів тисячі лікарів «первинки» внесли в електронну систему дані про звернення 107 000 пацієнтів. Також лікарі виписали електронні рецепти для понад 4 000 пацієнтів.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що росія продовжує блокувати постачання ліків на тимчасово окуповані території України.