МОЗ та ДП «Електронне здоровʼя» спільно з експертами KSE провели дослідження якості взаємодії користувачів з ЕСОЗ

З червня за ініціативи Міністерства охорони здоровʼя України та ДП «Електронне здоровʼя», за підтримки Київської школи економіки проходило дослідження якості взаємодії медичних працівників з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Головна мета дослідження – розробка методології для регулярного вимірювання індексу якості взаємодії користувача з ЕСОЗ.У дослідженні взяли участь лікарі, які щодня працюють з електронною системою охорони здоровʼя та практично можуть оцінити як переваги, так і труднощі у роботі з системою.

До експертної групи лікарів, які виявили бажання взяти участь у дослідженні, долучилися близько 700 медичних фахівців різної спеціалізації, щонайменше 230 з них взяли участь в анкетуванні, та понад 40 – в глибинних інтервʼю.У ході кількох етапів дослідження було визначено ряд ключових питань та потреб, з якими регулярно зіштовхуються користувачі. Серед них: питання швидкості передачі даних, пропозиції щодо розширення та оптимізації бізнес-процесів функціонала реєстрації пацієнта, зміни його реєстраційних даних тощо. Також лікарі надали свої відгуки та рекомендації щодо їх взаємодії, зокрема і з медичними інформаційними системами.

Наразі команда проєкту спільно з експертами-соціологами з Київської школи економіки завершили аналіз дослідження, сформували методологію для вимірювання індексу оцінки взаємодії користувачів та передали рекомендаційні звіти для представників медичних інформаційних систем для подальшого опрацювання.

Надалі планується впровадження напрацьованої методології для проведення регулярного моніторингу користувацького досвіду та вимірювання індексу оцінки якості взаємодії всіх користувачів ЕСОЗ.

Нагадаємо, що сьогодні в системі зареєстровані та працюють понад 11 тисяч медичних та аптечних закладів, а також близько 400 тисяч медичних фахівців.