Охматдит щороку реабілітує понад 2 000 дітей

З 2018 року в «Охматдиті» функціонує унікальне відділення гострої дитячої реабілітації. Головна його особливість – відновлення пацієнтів починаючи з гострого періоду. Тобто одразу після стабілізації стану. Фізичні терапевти можуть розпочинати реабілітацію дітей ще у реанімації, в палатах інших відділень або безпосередньо у відділенні гострої реабілітації. Ранній початок таких втручань дозволяє підвищити їх ефективність, запобігти розвитку ускладнень та якнайшвидше повернути пацієнтам втрачені функції.

Мультидисциплінарна реабілітаційна команда, що складається з фізичного терапевта, ерготерапевта, лікаря ФРМ, психолога та логопеда, реабілітує пацієнтів від 0 до 18 років. До процесу також залучені вузькопрофільні спеціалісти відповідних патологій.

У відділенні проходять реабілітацію діти з найтяжчими захворюваннями з усієї країни. Послуги надаються найменшим пацієнтам із перинатальною патологією, глибоко недоношеним дітям, пацієнтам із рідкісними захворюваннями або онкологією, дітям після трансплантації кісткового мозку, з ортопедичними та неврологічними порушеннями, після хірургічних втручань та травм війни.

Відділення гострої реабілітації оснащене сучасними залами фізичної терапії високої та низької інтенсивності, кабінетами ерготерапії та ортезування, спортивним залом, кімнатою музичної терапії. Відділення забезпечене усім необхідним обладнанням для реабілітації: сучасними підвісними системами, тренажерами, біговими доріжками, милицями, візками, ходунцями, вертикалізаторами, системами віртуальної реальності.

Спеціалісти відділення реабілітації надають допомогу пацієнтам ще з періоду гострого стану і до катамнезу (коли пацієнт вже виписаний з лікарні та приходить лише на консультації). Лікарня має діючі контракти з НСЗУ за трьома відповідними пакетами: «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими протягом перших трьох років життя», «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».

Охматдит не зупиняється на досягнутому та продовжує впроваджувати нові методи доказової реабілітації. Завдяки прагненню постійно розвиватися медзаклад стане одним із центрів досконалості. Тут зможуть проходити навчання та підвищувати кваліфікацію мультидисциплінарні реабілітаційні команди з усієї країни.

Довідка: всі послуги з реабілітації — безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.