Реалізація трьох проєктів МОЗ отримала високу оцінку від місії Світового банку у Відні

У рамках співпраці МОЗ та Світового банку з 2015 року реалізуються три великі проєкти у сфері охорони здоров’я: «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей», «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя». Кожен із трьох масштабних проєктів, які впроваджує МОЗ в Україні, отримав схвальну оцінку ефективності та реалізації під час місії Світового банку у Відні.

«За останні 8 років співпраці МОЗ зі Світовим банком вдалося швидко та ефективно перелаштувати потреби медичної системи – спершу на виклики повʼязані з пандемією COVID-19, зараз – адаптувати та впроваджувати нові проєкти в умовах повномасштабної війни. Ми спрацювали оперативно і гнучко та втілили багато важливих заходів для максимального охоплення населення вакцинацією, розширення лабораторних потужностей та продовжуємо проєкти з відбудови пошкодженої медичної інфраструктури. Вже під час дії воєнного стану вперше для України було застосовано механізм розширеної підтримки впровадження проєктів, які фінансуються Світовим банком у сфері охорони здоров’я. Це дає змогу закуповувати критично необхідне лікарням дороговартісне обладнання за прямими договорами зі світовими виробниками. Схвальна оцінка ефективності реалізації спільних проєктів у сфері охорони здоров’я від міжнародних партнерів та підтримка майбутніх проєктів високо цінується з боку МОЗ та дозволяє забезпечити доступ до медичних послуг для кожного українця», – сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Під час місії команда Світового банку разом з українськими фахівцями проаналізували поточний стан ефективності спільних проєктів і погодили подальші кроки у межах діючих проєктів. Зокрема, проєкт «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» спрямований на відбудову і модернізацію пошкоджених медичних закладів та закупівлю сонячного енергетичного обладнання. Уже визначено перші медзаклади, які стануть учасниками проєкту на першому етапі його реалізації. Також у цьому проєкті передбачається закупівля необхідного обладнання для кабінетів фізичної реабілітації та ерготерапії, облаштування простору психологічного розвантаження на первинному рівні меддопомоги. Досягнуто домовленості щодо залучення до співпраці агенцій ООН для реалізації заходів за окремими напрямами.

Крім того, завдяки реалізації проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» в країні створено сучасну систему зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга – медзаклади та обласні центри контролю і профілактики хвороб забезпечені прекваліфікованими ВООЗ холодильниками і морозильниками – загалом 5 168 одиниць на суму 14,7 млн доларів США.

Окрема увага стосується дотримання екологічних та соціальних політик Світового банку, що забезпечується під час реалізації всіх заходів у межах спільних проєктів, зокрема реалізація та закупівля комплектів обладнання для деконтамінації епідемічно небезпечних медичних відходів. Вони дозволять медзакладам обробляти та знезаражувати медичні відходи – і в результаті заощаджувати кошти на витратах з їх утилізації та надавати такі послуги іншим медзакладам.

Ґрунтовний аналіз ефективності результатів, досягнутих у межах спільних проєктів, та рекомендації Світового банку щодо оптимізації запланованих заходів буде викладено у підсумковій пам’ятній записці, сформованій за результатами проведеної місії.

Довідка: від Світового банку у місії взяли участь керівник практики – керівник робочої групи проєкту HEAL Керін Бреденкамп, старший спеціаліст з питань охорони здоровʼя Якуб Какітек, старший спеціаліст з питань охорони здоровʼя – керівник робочої групи проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» Eльвіра Анадолу, старший спеціаліст з питань охорони здоровʼя – керівник робочої групи проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» Шуo Чжан, міжнародні консультанти Артур тен Хаве та Акіко Kiтамура, старший економіст з питань охорони здоров’я Олена Дорошенко, фахівці Світового банку з фінансового менеджменту та з питань закупівель.

Українську сторону представляла команда фахівців МОЗ, Національної служби здоров’я України та  консультанти Групи впровадження спільних зі Світовим банком проєктів. Очолив делегацію координатор проєктів – заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.