Близько 12 тисяч доз гуманітарної вакцини проти грипу для безоплатних щеплень, зокрема груп ризику тяжкого перебігу захворювання, розподілено до областей

З початку жовтня на грип, ГРВІ та COVID-19 в країні перехворіло 2 288 634 українці, 54% — діти. Наразі у 20 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень грипу з початку епідсезону померло 14 українців (старше 30 років), які не мали щеплення проти грипу.

Грип — це гостре вірусне захворювання, що найчастіше вражає органи дихання, може протікати в тяжкій формі, спричинити ускладнення: пневмонію, отит, синусит, менінгіт та навіть призвести до смерті. До груп ризику належать люди старше 60 років, діти від 6 місяців, вагітні, люди з хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику, які працюють з населенням та у великих колективах (медпрацівники, вчителі, продавці тощо).

«Україна перебуває в епідемічному сезоні з грипу та ГРВІ, наразі, за даними щотижневого моніторингу, реєструється стабілізація кількості захворювань на COVID-19 та збільшується кількість випадків грипу. Враховуючи ці дані, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією. Тому в рамках гуманітарного партнерства близько 12 тисяч доз вакцини проти грипу будуть розподілені до медзакладів країни для проведення щеплень, в першу чергу для пацієнтів з групи ризику», — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Розподіл вакцини відбувався з урахуванням наявних запитів від областей. Доставка вакцини вже почалася та триватиме до 9 лютого, після цього медзаклади, які замовляли вакцину, інформуватимуть про її наявність пацієнтів з груп ризику.

Задля уникнення важкого перебігу грипу пацієнтам з групи ризику рекомендовано звернутися до своїх сімейних лікарів чи пунктів щеплення у медзакладах та дізнатись про можливість безоплатної вакцинації. Щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб для профілактики грипу, проводити щеплення проти грипу можна не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону.

«Щорічна вакцинація проти грипу, яка рекомендована впродовж всього епідсезону, разом із дотриманням правил особистої гігієни, правильного харчування та інших заходів, є найкращим заходом для захисту від грипу та його ускладнень. Вакцина проти грипу виробництва Санофі, яку ми надаємо на потреби МОЗ, є чотиривалентною та відповідає останнім рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоровʼя для сезону грипу 2023–2024 років і рекомендована до використання до кінця епідсезону», — зазначила керівниця департаменту вакцин Санофі в Україні Анна Пастушина.

Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, проте особливо  рекомендована людям з груп ризику. Вакцини проти грипу, корейського або французького виробництва, з початку епідсезону продаються в аптеках. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. Станом на 21 січня проти грипу вакцинувались 129 840 українців.

Нагадаємо, в жовтні 2023 року 60 тисяч доз вакцини проти грипу, які Україна отримала в рамках міжнародної ініціативи PiVi, було передано до областей для проведення безоплатних щеплень серед медичних працівників.

Додатково: 12 тисяч доз вакцини проти грипу для безоплатних щеплень, в першу чергу  для  пацієнтів з груп ризику, Україна отримала від фармацевтичної компанії Санофі як гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення станом на січень 2024 року компанія передала на гуманітарні потреби України майже 40 млн доз ліків та вакцин власного виробництва, якими скористалися більше ніж 22 млн пацієнтів.