Більшість населення України потребує психосоціальної підтримки через війну – Сергій Дубров на засіданні ВООЗ

На 154-й сесії Виконавчої ради Всесвітньої організації охорони здоров’я у Женеві розглянули доповідь генерального директора ВООЗ щодо імплементації резолюції ВООЗ щодо надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я України через повномасштабне вторгнення.

«Ми часто чуємо, що здоров’я не повинно бути частиною політичного порядку денного. Або що ВООЗ не є майданчиком для політичних дискусій. Однак війна росії проти України триває, і ми змушені продовжувати привертати увагу до цієї жорстокої війни та ще раз нагадувати всім про її вплив на глобальне здоров’я», – зауважив глава української делегації, перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров.

У своєму виступі Сергій Дубров привернув увагу до руйнівних наслідків триваючих російських атак для сфери охорони здоров’я. Сектор охорони здоров’я України є одним із найбільш постраждалих. На сьогодні, за повідомленнями ВООЗ, лише на медичні заклади було зафіксовано понад 1498 нападів, у результаті яких загинули 112 осіб і 225 осіб отримали поранення.

Сергій Дубров відзначив також критичний вплив російської агресії на психічне здоровʼя громадян України, привернувши увагу до того, що більшість населення України потребує психосоціальної підтримки.

Під час роботи делегації було проведено ряд двосторонніх зустрічей. Зокрема, відбулась зустріч з генеральним директором Генерального управління охорони здоровʼя – кантону Женева Адрієном Броном. Під час зустрічі сторони обговорили питання надання медичної допомоги українським біженцям, яких у кантоні – понад 70 тисяч. Також обговорили можливості працевлаштування українських психологів під супервізією швейцарських колег для надання психосоціальної допомоги біженцям.

З керівництвом Женевської університетської лікарні обговорили питання надання допомоги українським біженцям та можливості співпраці з українськими лікарнями, в тому числі в рамках телемедичних консультацій.

Під час зустрічі з Деворою Кастел, директоркою департаменту ментального здоров’я ВООЗ, обговорили проєкт резолюції «Зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки до, під час та після збройних конфліктів, природних та антропогенних катастроф, охорони здоров’я та інші надзвичайні ситуації» і його подальшу імплементацію. Окрім того, сторони поділилися досвідом створення мультидисциплінарних команд психосоціальної допомоги.

Під час зустрічі з виконавчим директором Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоровʼя Майклом Райаном розглянули питання надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях та додаткове фінансування від ВООЗ на потреби України, які виникли внаслідок війни.

Нагадаємо, Україна та Королівство Нідерланди виступили авторами резолюції «Зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки до, під час та після збройних конфліктів, природних та антропогенних катастроф, охорони здоров’я та інші надзвичайні ситуації». На сьогодні 12 держав-членів ВООЗ ініціювали проєкт резолюції, яка буде спрямована на посилення профілактики, сприяння, захисту та допомоги, пов’язаної з психічним здоров’ям і психосоціальною підтримкою в надзвичайних ситуаціях.