МОЗ та ЮНІСЕФ обговорили спільні пріоритети та план співпраці на рік, зокрема питання щодо доставки вакцин для рутинних щеплень для дітей

Реалізація програми імунізації населення, відповідно до національної Стратегії розвитку імунопрофілактики до 2030 року, забезпеченість і доставлення вакцин в Україну та контроль якості препаратів, зокрема дотримання умов «холодового ланцюга» під час транспортування і зберігання – пріоритетні питання, за якими Міністерством охорони здоров’я України співпрацює із Дитячий фондом ООН (ЮНІСЕФ) та посилюватиме взаємодію протягом 2024 року. Про це йшлося під час зустрічі представників МОЗ та ЮНІСЕФ. Зокрема заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін й керівниця секції охорони здоров’я та харчування Представництва ЮНІСЕФ в Україні Енн Лавенс обговорили ключові вектори співпраці у питаннях імунопрофілактики та продовження роботи над зміцненням системи «холодового ланцюга», контроль якості та доставки вакцин, над якими працюватимуть впродовж року.

«Імунопрофілактика населення – це постійний пріоритет для сфери охорони здоров’я. Показники охоплення рутинними щепленнями за деякими інфекційними захворюваннями за підсумками 2023 року перевищують 85% та виходять на рівень “допандемічних” показників. Попри воєнні виклики Міністерству охорони здоров’я за співпраці з міжнародними партнерами вдалося забезпечити безперебійну наявність вакцин для рутинної вакцинації у кожній області у 2022-23 роках, на рівні країни замінено 95% холодового обладнання (холодильників та морозильних камер), яке використовується саме для забезпечення вакцинації, починаючи від складів національного рівня до створення чи ремонту таких холодових кімнат на рівні обласних центрів контролю та профілактик хвороб. Це дозволяє забезпечити безперебійну вакцинацію населення, наявність препаратів в регіонах та зробити щеплення доступними для кожного українця незалежно від місця проживання», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Вакцини для рутинної вакцинації за Національним календарем профілактичних щеплень закуповуються в основному коштом державного бюджету. Частину вакцин, в разі збільшення потреби чи внаслідок надзвичайних ситуацій, постачають міжнародні партнери за зверненням держави. Попри повномасштабну війну Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами ВООЗ та UNICEF й національними закупівельниками забезпечило безперервну наявність вакцин для рутинних щеплень у 2022 та 2023 роках. Зокрема, завдяки донорській підтримці від міжнародних партнерів у координації з МОЗ за 2022-2023 роки в країну було доставлено близько 4 млн доз вакцин.

Влітку представники МОЗ провели перемовини щодо закупівлі вакцин для забезпечення проведення рутинних щеплень у 2024 році з закупівельними агенціями та міжнародними фондами і спланували закупівлі та поставки понад 5,5 млн доз вакцин на поточний рік для проведення вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Прийом вакцин, розподіл та дотримання «умов холодового» ланцюга під час зберігання та транспортування вакцини до медзакладів регіону забезпечують обласні центри контролю та профілактики хвороб. Переобладнання обласних центрів (ЦКПХ) відбувалось в рамках спільних проєктів зі Світовим банком та співпраці з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ. Зокрема, у рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку, протягом 2023 року заклади охорони здоровʼя та ЦКПХ отримали більше ніж 9 тисяч одиниць спеціалізованого холодильного обладнання (2068 холодильників з льодовим захистом, 1034 морозильних камер з акумулятором холоду, 2066 мережевих комбінованих холодильників, 4134 пристрої контролю температури). Також завдяки співпраці МОЗ з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ у партнерстві з ЄС було оснащено 26 холодових кімнат, ЦКПХ отримали 36 автомобілів, щоб забезпечити доставлення вакцин у межах області та проводити виїзні щеплення у віддалених населених пунктах. Автомобілі оснащені рефрижераторами, в яких розвозять вакцину та які дозволяють підтримувати необхідний температурний режим під час транспортування з моменту відвантаження до доставлення.