Щеплення в аптеках: в Україні аптекарі почнуть вакцинувати проти COVID-19

В Україні можуть запровадити протиковідну імунізацію населення на базі аптечних закладів. Про це повідомив директор Аптечної Професійної Асоціації України Володимир Руденко під час наради щодо ролі аптечних закладів у загальноукраїнській програмі вакцинації українців проти COVID-19.

Володимир Руденко зауважив, що АПАУ з першого дня пандемії наголошувало на тому, що аптекарі знаходяться у групі ризику заразитися коронавірусною інфекцією, оскільки щодня контактують з носіями. Він наголосив на необхідності імунізувати якомога більше аптекарів, особливо тих, хто працює за першим столом.

«Щеплення аптекарів дуже важливий крок у масовому подоланні цієї хвороби», – сказав директор АПАУ.

У свою чергу, заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Олександр Комаріда підкреслив, що аптеки мають взяти активну участь в інформаційній кампанії Мінохорони здоров’я щодо COVID-вакцинації.

Під час наради було прийнято декілька рішень: на замовлення керівників аптек організувати імунізацію колективів аптечних закладів; пропонувати розмістити в аптеках інформаційних матеріалів про вакцинацію, а також розглянути можливість масової імунізації населення в приміщеннях аптек.

За словами Володимира Руденко, ідея COVID-імунізації аптекарями озвучувалася неодноразово. Він зауважив, що подібний досвід запроваджений в деяких країнах світу.

«Для впровадження такої послуги МОЗ має розробити чіткі правила, інструкції та інші нормативи, що мають врегулювати такий вид діяльності», – резюмував директор АПАУ.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я рекомендують скоротити інтервал між дозами вакцини CoronaVac до 14 днів.