Аудит Рахункової палати у Національному інституті раку: недофінансування погано вплинуло на діяльність закладу

Понад 81 тисяча пацієнтів Національного інституту раку впродовж 2018 – І кварталу 2021 року не отримала передбаченої безкоштовної допомоги у стаціонарі у повному обсязі. Зокрема, мова йде і про післяопераційну допомогу. Таку інформацію надає Рахункова палата у своєму звіті про результати аудиту використання коштів, виділених з держбюджету на діяльність Національного інституту раку та зміцнення його матеріально-технічної бази.

 

Понад 985 млн грн бюджетних коштів – саме стільки за період, охоплений аудитом, Інститут використав на зміцнення матеріально-технічної бази та свою діяльність. Понад 921 млн з цих коштів пішли на надання високоспеціалізованої лікувально-діагностичної та консультативної допомоги більш ніж 150 тис. пацієнтів.

29, 6 млн грн (це лише 3% витрат) спрямували на наукову діяльність Інституту, 34 млн грн (3,5% витрат) – на зміцнення матеріально-технічної бази. Причому, кошти, спрямовані на наукову діяльність, були витрачені на отримання 13 патентів, фінансування міжнародної співпраці, завершення 13 науково-дослідних робіт і впровадження їхніх результатів у 28 медзакладах разом з самим Інститутом.

Через брак фінансування Національний інститут раку не зміг:

– вдосконалити молекулярно-генетичну діагностику для профілактики, раннього виявлення та своєчасного лікування онкозахворювань;

– покращити якість променевої терапії за допомогою встановлення нового обладнання для забезпечення більш ефективних та сучасних методів лікування;

– запровадити єдину інформаційну систему всередині закладу;

– завершити реконструкцію і розширити заклад.

Водночас встановлено накопичені залишки лікарських засобів та виробів медичного призначення, натомість пацієнти змушені купувати ліки самостійно, у той час як сума благодійних внесків, які є прихованою формою надання платних послуг, становить  1,7 млн гривень.

Згубного впливу зазнає і лікувально-профілактична спроможність Інституту. Так, 16 основних клінічних будівель перебувають у зношеному стані, ресурс 917 одиниць медичного обладнання – вичерпаний, а половина з нього чекає на ремонт і не використовується у лікувальному процесі. Крім того, в Інституті скоротили висококваліфікований науковий потенціал (докторів філософії, магістрів) і на 23% не укомплектовано штат середнього і молодшого медперсоналу.

Головна причина неефективної роботи Інституту протягом зазначеного періоду – нормативна неврегульованість питання участі наукових установ медичного спрямування у наданні пацієнтам медичних послуг за програмою державних гарантій. На роботу установи також негативно вплинуло недостатнє фінансування Міністерством охорони здоров’я наукової діяльності Інституту та незадовільна організація медичної діяльності в самому Інституті. Зокрема, У закладі не організовано системи внутрішнього контролю, також відсутні управлінські рішення щодо управління ризиками, здійснення заходів контролю, інформаційного та комунікаційного обміну і моніторингу. Внаслідок цього, протягом охопленого аудитом періоду з порушенням чинного законодавства витрачені понад 63 млн грн, заподіяно матеріальної шкоди на суму понад 30 млн грн, неекономно – майже 3 млн грн, непродуктивно – майже 1 млн гривень.