МОЗ буде утилізувати COVID-вакцини із закінченим терміном придатності

В Україні будуть проводити утилізацію вакцин проти коронавірусної інфекції, якщо їх термін придатності спливе. Утилізація препаратів буде відбуватися відповідно до чинних нормативних документів. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на відповідь Міністерства охорони здоров’я на запит.

У відомстві пояснили, що з тих вакцин, які отримала Україна, починаючи з 27 липня 2021 року, термін придатності до 31 жовтня 2021 року мають 1 976 880 доз AstraZeneca, а ще 1 162 600 доз препарату придатні до 30 листопада 2021 року.

У МОЗ додали, що станом на 23 вересня, в країні з початку кампанії із вакцинації використали 1 591 038 доз AstraZeneca (майже 36% від загальної наявної кількості). Повідомляється, що на національному складі немає залишків цього препарату, а на місцевих складах є 2 848 162 дози.

Зазначається, що логістика вакцинальної кампанії в Україні побудована таким чином, щоб мінімізувати наближення до кінцевої дати терміну придатності вакцини. У відомстві додали, що препарат, у якого сплив термін придатності, підлягає утилізації. Такі вакцини не будуть вводити громадянам.

Також відповіді на запит йдеться, що питання ревакцинації проти коронавірусу буде розглядатися МОЗ згідно із результатами світових наукових досліджень та рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

«Міністерство охорони здоров’я обов’язково вийде з відповідною комунікацією та забезпечить українців необхідними вакцинами», – резюмували у відомстві.

Нагадаємо, що у Маріуполі утилізують тисячу доз вакцини проти COVID-19 від компанії Moderna. Першу дозу вакцини отримали 10,5 тисяч мешканців міста. Другою дозою з них вакцинувалися 9,5 тисячі осіб. На залишках у центрах вакцинації міста – одна тисяча доз вакцин Moderna, термін яких закінчився.

Раніше стало відомо, що Міністерство охорони здоров’я хоче з максимальною ефективністю використати вакцини проти коронавірусу, термін придатності яких закінчується восени 2021 року.