Дівчинці пересадили серце дорослого донора

У Києві 28 вересня команда хірурга-трансплантолога Бориса Тодурова пересадила донорське серце дванадцятирічній дівчинці. Операція минула успішно. Про це стало відомо з посту міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського у соціальній мережі Фейсбук.

 

“У цьому жовтому контейнері, який тримає наш видатний хірург Борис Тодуров, – серце 38-річного чоловіка, який в результаті нещасного випадку отримав травми, несумісні з життям”, – написав міністр.

За його словами, серце пересадили 12-річній дівчинці, яка втратила би своє життя, якби лікарі не провели цю операцію найближчим часом. «Серце вже б`ється у її грудях!» – відзначив міністр.

Серце посмертного донора транспортували із Вінниці до Києва поліцейським гелікоптером Airbus Helicopters Н-145 у рамках спільного проєкту МОЗ та МВС із аеромедичної евакуації. На транспортування донорського органу у рятівників пішло лише 50 хвилин.

Хірург Борис Тодуров особисто їхав на авто до Вінниці, а потім супроводжував контейнер із серцем до столиці у вертольоті – про це стало відомо з відео, яке сам лікар поширив на своїй Фейсбук-сторінці.

Окрім серця, медики здійснили забір печінки та нирок цього ж донора. Ці органи на автівці у супроводі патрульної поліції терміново перевезли до Києва для трансплантації іншим пацієнтам. Дві нирки взяли для пересадки дівчатам 12 та 17 років лікарі столичного Охматдиту, а печінку – для 17-річної пацієнтки, яка вже майже місяць перебуває у реанімації у критичному стані.