У ВООЗ планують відновити розслідування походження COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) прагне відновити розслідування походження коронавірусу – команда з 20 дослідників має продовжити пошуки нових доказів. Про це пише видання The Hill з посиланням на Wall Street Journal.

 

Представники ВООЗ заявили, що до науково-консультативної групи з походженням нових патогенів будуть входити фахівці з лабораторної безпеки та біологічного захисту, експерти з генетики та хвороб тварин. Повідомляється, що новій групі вчених доручать з’ясувати походження вірусу, а також провести більш детальне розслідування майбутніх вірусних ризиків і зав’язків з поведінкою людей.

Нова ініціатива дозволить пришвидшити розслідування, яке може затягнутися,  якщо  зразки крові перших жертв коронавірусної інфекції вже стануть непридатними для дослідження.

Зазначається, що Китай декілька місяців наполягав, щоб ВООЗ  розслідувала походження вірусу в Італії та Сполучених Штатах. Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив під час засідання Генеральної асамблеї ООН, що його країна й надалі підтримуватиме світові наукові думки, але виступає проти «політичного маневрування в будь-якій формі».

Нагадаємо, що чотирнадцять країн світу вимагали від ВООЗ провести додаткове розслідування відкинутих раніше версій про походження SARS-COV-2. Вони оприлюднили свою спільну заяву, в якій висловили сумнів щодо правдивості нового звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо походження коронавірусу.

Раніше стало відомо, що незалежні фахівці, які брали участь у першому дослідженні походження коронавірусу в Китаї на замовлення ВООЗ, закликали продовжити розслідування.

Також повідомлялося, що американська розвідка опублікувала розсекречену доповідь про походження коронавірусної інфекції. Фахівці так і не прийшли до єдиної думки щодо походження вірусу, але зупинилася на двох гіпотезах.