МОЗ розширило мережу COVID-лікарень і дозволило виписувати з медзакладів киснезалежних пацієнтів

У Міністерстві охорони здоров’я вирішили в жовтні збільшити кількість медичних закладів, де надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію. Про це заявила заступниця Голови Національної служби здоров’я України Анна Фенчак під час брифінгу, пише Zn.uaВ Україні зросте число COVID-лікарень в жовтні до 422 медичних закладів. НСЗУ до кінця місяця планує підписати контракти з усіма лікарнями, які будуть надавати допомогу хворим на коронавірус та будуть відповідати вимогам щодо забезпечення киснем і наявності необхідної кількості лікарів.

Фенчак наголосила, що відомство буде проводити оплату за фактично надані послуги на початку листопада.

Слід зазначити, що у МОЗ дозволили виписувати киснезалежних пацієнтів з медичних закладів, якщо у них рівень насичення крові киснем (сатурація) не нижче 94%, повідомляє ТСН.

Після виписки з лікарні пацієнт може отримати кисневий концентратор у свого сімейного лікаря. Зазначається, що лікар зі стаціонару, перед випискою людини, має зв’язатися з сімейних лікарем пацієнта та переконатися, що є вільний кисневий концентратор.

Для отримання апарату пацієнт та сімейний лікар підписують окремий договір. Лікар має провести інструктаж для родичів пацієнта щодо користування кисневим концентратором.

Пацієнт може використовувати апарат до того часу, поки його сатурація не досягне 98% і не буде триматися на цьому рівні без нього. Після користування пацієнт самостійно має повернути концентратор до лікарні.

Повідомляється, що наразі медики в амбулаторіях не знають, як діяти, коли концентратор не повергають до медзакладу добровільно. Лікарі несуть за апарат матеріальну відповідальність. У МОЗ порадили судитися з такими пацієнтами.

Враховуючи ризики, Київ, Донецька та Дніпропетровська області відмовилися від закупівлі концентраторів та повернули бюджетні гроші.

Раніше стало відомо, що у МОЗ створили онлайн-курс «Киснева терапія в амбулаторних та домашніх умовах». Українські медики первинної ланки зможуть у режимі онлайн пройти навчання щодо забезпечення належної підтримки хворим на коронавірус, які потребують використання кисневих концентраторів.