Неефективний: науковці довели, що популярний противірусний препарат не допомагає у лікуванні COVID-19

Американські вчені виявили, що Інтерферон бета-1а неефективний в лікуванні госпіталізованих ковідних пацієнтів діагностованою пневмонією. Про це свідчать результати, які були отримані на фазі III клінічних випробувань, пише ТСН.У масштабному дослідженні ACTT-3 взяли участь 969 дорослих хворих у 63 центрах США, Японії, Мексики, Сінгапуру та Південної Кореї. 60% пацієнтів були білими (32% – латиноамериканці), 17% – чорними, 9% – азіатами, 1% – американськими індіанцями або корінними жителями Аляски.

Проводилося дослідження Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань США з 5 серпня по 21 грудня 2020 року.

Групу учасників випадковим чином розподілили на дві рівні підгрупи. Одній давали інтерферон бета-1а з ремдесивіром, друга підгрупа отримувала плацебо з ремдесивіром. До самого кінця випробувань ні учасники, ані дослідники не знали, хто і який режим лікування отримував.

Середній вік усіх 969 пацієнтів становив 58,7 років (SD 15,9), 563 (58%) були чоловіками і 406 (42%) жінками.

Також час до одужання склав в середньому 5 днів у обох учасників дослідження груп – пацієнтів, які отримували інтерферон бета-1a і ремдесівір, і тих, хто отримував тільки ремдесівір. Імовірність клінічного поліпшення на 15-й день також була однаковою для учасників з обох когорт.

Нагадаємо, що фармкомпанія Gilead Sciences заявила, що їх препарат ремдесивір (Veklury) під час фази III дослідження показав зниження ризику госпіталізації на 87% у деяких пацієнтів з коронавірусною інфекцією.